Od Bojana Smiljanić December 12, 2022 U Inspirativne ličnosti

Pal Abraham – Proslava povodom 130 godina od rođenja darovitog pijaniste, dirigenta i kompozitora Pal Abrahama

Tokom novembra meseca, u kulturnim centrima širom Srbije, obeleženo je 130 godina od rođenja slavnog kompozitora, pijaniste i dirigenta Pal Abrahama. Kulturni centar opštine Apatin u saradnji sa Udruženjem građana „Moj Apatin“ organizovao je bogat kulturno-umetnički program koji je održan u apatinskom Domu kulture 25. novembra 2022. godine. Nakon uvodnog govora prikazan je film o životu i stvaralaštvu Pal Abrahama, urađen u produkciji emisije Exploziv. U nastavku programa gledaoci su imali priliku da uživaju u delovima opereta koje je napisao Pal Abraham a koje su izveli daroviti članovi plesnog ansambla i orkestra KUD-a  „Petefi Šandor“ iz Kupusine. Svojim nastupom, pesmom i igrom, članovi KUD-a oduševili su sve prisutne u velikoj sali apatinskog Doma kulture. Iako su operete izvedene na mađarskom jeziku, u njima smo jednako uživali i mi koji ne razumemo jezik :). Bila je to jedna zaista lepa priredba i lepo obeležavanje godišnjice rođenja jedne vrlo interesantne ličnosti o kojoj ću napisati par reči u nastavku teksta.

Pal Abraham rođen je 2. novembra 1892. godine u Apatinu, u bogatoj trgovačkoj porodici koja je mogla da mu pruži kvalitetno muzičko obrazovanje i da mu obezbedi klavir na kojem je učio i vežbao. U Apatinu, koji je tada bio u sastavu Austrougarske, postojale su čitave porodice koje su se bavile muzikom. Krajem XIX veka Apatin je imao svoj simfonijski i kamerni orkestar, muzičku školu i značajne muzičare. Već sa četiri godine mali Pal pokazivao je veliko interesovanje i talenat za muziku. Uz dobre učitelje, uz koje je učio u Apatinu, Somboru i Budimpešti, Pal Abraham uspeo je da razvije svoj muzički dar i da stekne svetsku slavu.

Svoje prve nastupe imao je tokom mise u katoličkoj crkvi u Apatinu i u apatinskoj sinagogi. Nakon toga usavršavao se, komponovao i nastupao u Nemačkoj, Mađarskoj, Austriji, Francuskoj, Americi… Dok nije počeo dovoljno da zarađuje od komponovanja muzike, Pal Abraham radio je raznovrsne poslove. Jedno vreme radio je i kao službenik u banci.

U Nemačkoj je ostvario veliki uspeh. Bio je prepoznat kao daroviti kompozitor koji je stvarao muziku za filmove i operete. Napisao je 13 opereta i mjuzikala. Njegove najpoznatije operete su „Viktorija i njen husar“ (1930), „Cvet Havaja“ (1931) i „Bal u Savoju“ (1932) koje su i ekranizovane. Napisao je muziku za više od 30 filmova. Zbog velikog uspeha u komponovanju muzike za film, oko njega su se borile nemačke, francuske, austrijske i britanske filmske kompanije. Prekretnica u njegovom životu je bila 1927. godina, kada je napisao muziku za nemi film „Žene sa Istoka“.

Nažalost, nakon uspona Hitlera i njegovog zla kojim je opio masu, Pal Abraham kao Jevrej morao je da ode iz Nemačke a njegova muzika postala je zabranjena kao i muzika drugih Jevreja i ostalih pripadnika neželjenih naroda. Iz Nemačke se seli u Mađarsku gde nastavlja da se bavi muzikom. U Budimpešti stvara nove kompozicije, ali kada je Hitlerov uticaj stigao i do Mađarske, bio je primoran da napusti i Mađarsku i da ode u Pariz, gde zbog ratnih okolnosti nije postajalo veliko interesovanje za njegovu muziku. Njegova žena Sara, poreklom Mađarica, donosi odluku da ostane u svojoj zemlji. Pal Abraham pokušao je da svoju muzičku karijeru nastavi i u Americi ali tamo su već imali neke svoje domaće uspešne kompozitore i njegova muzika nije mogla da dođe do izražaja.

Pal Abraham teško podnosi gubitak članova svoje familije koji su poput ostalih Jevreja stradali u Drugom svetskom ratu, kao i gubitak posla i karijere. Ne mogavši da se pomiri sa situacijom u svetu i ličnim gubicima, teško je oboleo i smešten je u duševnu bolnicu. U jednom trenutku više nije mogao da se seti ni svog imena.

Nakon završetka Drugog svetskog rata sasvim slučajno je otkriveno gde se Pal Abraham nalazi. Udruženje građana iz Nemačke, grupa ljubitelja njegovog lika i dela, uz podršku nemačke vlade organizovalo je njegov povratak u Nemačku, gde je dobio svoj novi dom, penziju i zaradu od autorskih prava. Kuća mu se nalazila u blizini bolnice kako bi svoje lečenje mogao da nastavi u svom domu, ali u blizini bolnice kako bi istovremeno dobio i medicinsku negu i potrebnu terapiju. Kada je saznala da joj je muž živ i da se vratio u Nemačku, njegova žena Sara mu se pridružila u njihovom novom domu u Hamburgu, gde je proveo ostatak svog života.  

Umro je 6. maja 1960. godine. Sahranjen je u aleji velikana na groblju u Hamburgu. U Apatinu je očuvana njegova rodna kuća a u muzičkoj školi nalazi se klavir koji je pripadao Pal Abrahamu.

Bojana Smiljanić

U nastavku teksta možete da pogledate fotografije sa priredbe posvećene životu i delu Pala Abrahama, održane u apatinskom Domu kulture 25. novembra 2022. godine i prilog o KUD-u „Petefi Šandor“ iz Kupusine, koje je svojim nastupom uveličalo ovaj događaj.

KUD “Petefi Šandor” Kupusina
Proslava povodom obeležavanja 130 godina od rođenja Pal Abrahama
Dom kulture Apatin
autorka fotografija: Bojana Smiljanić

KUD “Petefi Šandor” Kupusina
Proslava povodom obeležavanja 130 godina od rođenja Pal Abrahama
Dom kulture Apatin

KUD “Petefi Šandor” Kupusina
Proslava povodom obeležavanja 130 godina od rođenja Pal Abrahama
Dom kulture Apatin

KUD “Petefi Šandor” Kupusina
Proslava povodom obeležavanja 130 godina od rođenja Pal Abrahama
Dom kulture Apatin

Prilog o Abrahamu Palu i obeležavanju 130 godina od njegovog rođenja u apatinskom Domu kulture.

Ukoliko sam vas zainteresovala pričom o Pal Abrahamu, pogledajte i film o njemu koji je prikazan u sklopu programa. Nakon toga možete da pročitate i tekst apatinskog istoričara, pisca i novinara Tomislava Šimunovića, o životu i delu Pal Abrahama.

Pal Abraham
Emisiju o Pal Abrahamu pripremila je Jelena Kikić.
O njemu su govorili Agota Vitkai Kučera i Boris Mašić.

Tekst o životu i stvaralaštvu Pal Abrahama, svetski poznatog kompozitora rođenog u Apatinu.
Autor teksta je apatinski istoričar, pisac i novinar Tomislav Šimunović.

Bojana Smiljanić