Od Bojana Smiljanić July 26, 2022 U Kreativne industrije

Dobro pozicioniranje na Google pretraživaču

Za male proizvođače, preduzetnike, male porodične firme, startup projekte, privatna odmarališta, umetnike, frilensere, ljude čiji se poslovi svrstavaju u kreativne industrije, online prodavnice suvenira i poklona i sl., važno je da njihovo poslovanje bude predstavljeno putem interneta kako bi što više potencijalnih saradnika ili kupaca saznalo čime se oni bave. Velike firme ili prepoznatljivi brendovi ne moraju toliko da se trude oko internet prezentacije i dobrog pozicioniranja na pretraživačima, ali mi ostali moramo. 🙂  Dobra prezentacija, upoznavanje i povezivanje sa čitaocima bloga koji se nalazi na našem sajtu, koji su istovremeno i potencijalni kupci ili saradnici, je pola urađenog posla.

Prvi korak ka dobrom pozicioniranju je da programeri i web dizajneri koji rade na izradi našeg sajta dobro urade posao. Sajt mora da bude jednostavan za snalaženje, pregledan, da se brzo učitava, da je prilagođen mobilnim telefonima i da se jasno vidi koja je svrha sajta. Važno je obratiti pažnju i prilikom odabira domena i hostinga, jer i od toga zavisi brzina učitavanja sajta koja se uzima u obzir tokom rangiranja sajta na pretraživačima, a može da ima i odlučujuću ulogu kada neko odluči da poseti naš sajt. Danas retko ko ima previše vremena i strpljenja da čeka da se neki sajt polako učita da bi saznao potrebnu informaciju. Ukoliko se sajt sporo učitava, posetilac uglavnom vrlo brzo prelazi na neku drugu opciju koju je Google predložio tokom pretrage.

Pretpostavka je da se najrelevantnije informacije i najbolje firme, usluge ili proizvodi nude na prvoj stranici Google-a, što ne mora da znači da je to zaista tako. Možda su oni samo više novca, vremena i truda uložili u promociju i SEO. U svakom slučaju, bili ti proizvodi ili usluge kvalitetni ili ne, pre će se uzeti u razmatranje ukoliko se nalaze na prvim stranicama Google pretraživača. To je činjenica. (Google je najčešće korišćeni pretraživač pa njega uzimam za primer.)

Kreiranje sadržaja za blog/sajt – Copywriting, Storytelling, Content Writing

Da li će se neki sajt dobro pozicionirati na pretraživačima zavisi od mnogo faktora. Kvalitetan sadržaj koji posetiocima sajta nudi potrebne informacije je ključni faktor prilikom rangiranja sajta. Pre osmišljavanja sadržaja na sajtu, potrebno je da uradimo analizu ključnih reči za naš sajt. Ključne reči su reči koje ljudi kucaju na tražilici kada traže potrebnu informaciju, proizvod ili uslugu. Koristeći te ključne reči, treba da osmislimo kvalitetan sadržaj koji će posetioce zainteresovati da svoje vreme posvete čitanju tekstova sa našeg bloga ili pregledanju sajta.

Dobro je da tekst bude informativnog karaktera, da daje odgovor na neko pitanje, rešava neki problem, da iz njega možemo nešto da naučimo, saznamo… Duži tekstovi koji sadrže više od 1000 reči bolje se rangiraju. Slike, grafikoni, videa, opisi ispod slika i videa su dodatni plus prilikom ocenjivanja sajta. Treba obratiti pažnju na veličinu fotografija koje se ubacuju u tekst kako ne bi usporile brzinu učitavanja sajta.

Tekst treba da pruži potrebne informacije ili da pozove na neku akciju. Mora da bude smislen. Ako se samo nešto našvrlja koristeći ključne reči, to bi moglo dovesti do kratkotrajnog uspeha prilikom rangiranja sajta ali na duže staze za takav tekst bi se mogli dobiti kazneni poeni od strane Google-a. Tekstovi moraju biti unikatni. Kopiranje tekstova sa drugih sajtova može da napravi više štete nego koristi.

Tekstove treba pisati tako da zainteresuju čitaoca / posetioca sajta da što duže vremena provede na našem sajtu. Naravno, krajnji cilj je da nas čitalac tekstova sa bloga, nakon što pregleda naš sajt, angažuje za posao ili kupi neki proizvod koji se prodaje putem sajta, ali za dobro pozicioniranje sajta znači i kada se čitalac bloga / posetilac sajta zadrži duže vremena na našem sajtu, doda stranicu među obeleživače (sačuva stranicu za kasnije čitanje), podeli neki naš tekst na društvenim mrežama ili ispod teksta napiše komentar koji podstiče na dalju raspravu vezanu za temu teksta.

Linkovi takođe mogu biti od koristi. Tekst možemo dodatno da obogatimo slikama, videom ili da ubacimo link ka youtube-u ili ka nekom tekstu sa sličnom tematikom  koji nadopunjuje našu priču a nalazi se na nekom drugom sajtu. Tu uvek postoji rizik da čitalac teksta odluči da ostane na tom drugom sajtu ili youtube kanalu, ali ukoliko naš sajt nudi kvalitetan sadržaj, verovatno će se vratiti da pročita i ostale tekstove ili da nas angažuje za posao, kupi neki proizvod koji se nudi putem sajta… Linkovi mogu da se se postavljaju i unutar sajta ukoliko se tekstovi na našem blogu/sajtu međusobno nadovezuju.

Google će pozitivno gledati na naš sajt ukoliko neki drugi sajt koji nudi kvalitetan sadržaj i ima veliku posetu, postavi link ka našem sajtu. Prilikom linkovanja važno je obratiti pažnju na kvalitet sajtova sa kojih se linkuje ka našem sajtu i na kvalitet sajtova ka kojima mi linkujemo. U slučaju da linkujemo ka nekom sajtu lošijeg kvaliteta, možemo izgubiti poziciju na Google-u. Takođe, nećemo imati previše koristi ukoliko se ka našem sajtu postavi link sa nekog sajta koji nije dobro pozicioniran ili posećen ili ako sadržaj toga sajta nema previše dodirnih tačaka sa sadržajem na našem sajtu.

Dok uređujemo tekst na blogu, možemo da istaknemo neke reči tako što ćemo ih podebljati, iskositi ili obojiti. Možemo da iskoristimo i opciju nabrajanja koja može biti dodatni plus prilikom rangiranja. Važno je i osmisliti dobar naslov i dobre podnaslove i uklopiti ih u H1 i H2 format. Naslovi i podnaslovi moraju biti privlačni našoj ciljnoj grupi i treba da sadrže neku od ključnih reči.

Negde na netu sam pročitala da tagovi ispod tekstova nisu više od velike važnosti prilikom rangiranja sajta, ali kod mene se u praksi pokazalo drugačije. To bi bile neke važnije smernice za dobro pozicioniranje sajta.

Dobra pozicija na Google pretraživaču ne postiže se preko noći. Zahteva vreme i trud, ali nije nešto što je nemoguće za ostvariti. Ukoliko ste na ovaj sajt došli kucajući ključne reči u pretraživaču, primetili ste sigurno da je sajt na kojem se nalazite dobro pozicioniran. Za većinu ključnih reči sajt Kreativnopisanje.rs nalazi se na prvoj stranici Google-a.

Ne bih sebe baš nazvala SEO stručnjakom ali čitam od pete godine, pišem odmalena, pohađala sam predavanja iz novinarstva a marketing sam učila u Srednjoj Ekonomskoj školi i tokom studiranja. Pošto u to vreme internet još uvek nije bio toliko važno mesto za promociju poslovanja, kao što je sada, digitalni marketing, internet poslovanje i neke najvažnije smernice vezane za SEO, savladala sam spontano i samostalno u hodu. Nisam se baš slepo držala pravila. Više sam radila po osećaju. Ali uspeh je ipak postignut.

Ako vam je potreban neko za osmišljavanje sadržaja na sajtu ili za pisanje tekstova na blogu, javite mi se na mail bojana_kreativnopisanje@yahoo.com da se dogovorimo oko detalja posla i da započnemo saradnju.

Srdačan pozdrav,

Bojana Smiljanić